(NL) Diet

Waarom meer oudere mannen overstappen naar intermittent fasting om af te vallen

Merk je dat de kilo’s zich opstapelen naarmate je ouder wordt? Vind je het moeilijker om gewicht te verliezen als je bij dezelfde routine blijft? 

Naarmate we ouder worden, vertraagt ons metabolisme. Dit betekent dat het vasthouden aan diëten die in het verleden werkten, tot gewichtstoename zal leiden. Erger nog, afvallen wordt steeds moeilijker.

Dit was precies de situatie waarin ik me bevond…

Mijn verhaal

My story

Vroeger was afvallen eenvoudig. Sporten was voldoende.

Alles veranderde na mijn 35ste. Hoewel ik een uitgebalanceerd dieet volgde, begonnen de kilo’s zich op te stapelen. 

Ook sporten werd moeilijker. Mijn spieren en gewrichten voelden stijver aan en ik had meer tijd nodig om te herstellen. 

Maar wat me echt over de streep trok, was het besef dat mijn vrouw me niet meer zo aantrekkelijk vond. 

Natuurlijk gaf ze nog steeds om me. Maar in onze slaapkamer was het dood. En ik werd me steeds meer bewust van hoe ik er naakt uitzag. 

Natuurlijk ging ik niet zonder slag of stoot door dit proces. Ik heb een keukenweegschaal gekocht. Elke dag begon ik als een brave jongen mijn macro’s te wegen.

Dat hielp een beetje, maar eerlijk gezegd werd ik er ook paranoïde van. Ik dacht constant aan eten. Dit maakte me stug, gefrustreerd en geïrriteerd. 

Het ergste was toen ik probeerde mijn calorieën nog meer te verminderen. Ik werd humeurig. Ik ging heen en weer van kwaad naar lusteloos en van ellendig naar kwaad. 

Het werkte een tijdje, maar uiteindelijk werd de situatie terug stabiel. Ik verloor een paar weken gewicht en toen stopte ik plots met afvallen. 

De motivatie ging snel weg en ik merkte dat ik ‘s avonds laat aan het snacken was. Dus uiteindelijk werd ik dikker dan voor ik begon.

Ik had het bijna opgegeven totdat… 

Ik een oude vriend van mij tegenkwam wanneer ik mijn boodschappen aan het doen was. 

Hij zag er een stuk slanker uit dan vroeger. 

Niet bijzonder gespierd, maar zijn aderen waren zichtbaar in zijn onderarmen. Zijn gezicht zag er ook meer gedefinieerd uit. 

Ik vroeg hem naar zijn dieet en dacht dat hij me zou vertellen dat hij met een streng dieet of training was begonnen.

Maar wat hij me vertelde, overdonderde me volledig.

Hij brak populaire diëten zoals Paleo en Atkins volledig af. Dat is allemaal een hype, zei hij, en niet duurzaam. Je verliest gewicht en het komt er dan weer aan. Eigenlijk zonde van de tijd. 

Hij begon pas echt resultaat te boeken nadat hij experimenteerde met intermittent fasting. 

In een notendop, intermittent fasting gaat niet over wat je eet. Maar wel over wanneer je eet. 

Je stopt 12 of 16 uur met eten en eet binnen de resterende tijd. Dat klonk voor mij als uithongeren. 

Maar ik kon zien hoe goed het voor hem werkte, dus ik wilde meer weten. 

Hij zei dat toen hij begon met intermittent fasting, hij niet goed wist waar hij naartoe moest. 

Soms beperkte hij zichzelf te veel en hij verloor daarbij veel gewicht, maar na een paar weken stortte hij dan in.

Andere keren at hij zich vol tijdens zijn eetperiode, omdat hij echt honger had en dat vertraagde zijn gewichtsverlies.

Hij vond pas echt zijn draai toen hij een app genaamd DoFasting begon te gebruiken, die hem toonde hoe het wel kan zonder vallen en opstaan. 

Het begon allemaal met een korte quiz die hem enkele basisvragen stelde. Vragen zoals bestaande eetgewoonten, mate van beweging, lengte en gewicht. 

De voedingsdeskundigen van DoFasting gebruikten deze informatie om hem een gepersonaliseerd intermittent fasting plan te sturen. Volledig geoptimaliseerd naargelang zijn individuele behoeften.

Dat klonk nogal onzinnig voor mij, maar op zijn aandringen besloot ik DoFasting ook te proberen. 

Mijn eerste uitdaging met vasten…

Ik had echt niet veel verwachtingen toen ik DoFasting probeerde. Ik was er zeker van dat ik honger zou krijgen. En ja hoor, de eerste week was een uitdaging.

Ik begon met een vastenschema van 16 uur. Het voelde vreemd om ‘s morgens niet te eten, maar ik merkte dat het drinken van zwarte koffie en veel water mijn cravings onder controle hielden. 

Wat ik erg fijn vond, was de flexibiliteit. Ik hoefde mezelf niet te beperken in het eten van bepaalde voedingsmiddelen, zoals bij de meeste andere diëten.

In feite nam de voedingsdeskundige van DoFasting de meeste van mijn favoriete voedingsmiddelen op in mijn dieet. Dus ik at eigenlijk maaltijden die ik lekker vond. Dit hielp me gemotiveerd te blijven. 

Ze zeggen dat het ongeveer 21 dagen duurt om je een gewoonte eigen te maken. Maar het duurde maar een week voor mijn lichaam volledig was aangepast. 

De cravings vervaagden, ik merkte dat ik van het plan genoot en me er gemakkelijker aan hield dan verwacht. 

Mijn eerste doel was om 4 kilo af te vallen.

Terug op de weegschaal springen was een zenuwslopende ervaring. Ik voelde me wel lichter, maar ik was er niet 100% zeker van dat ik mijn oorspronkelijke doel van 4 kilo afvallen had bereikt. 

Dit was deels te wijten aan mijn ervaringen in het verleden, waar ik weinig afviel of op hetzelfde gewicht bleef, zelfs na me een maand lang aan een dieet te houden…

Verrassend genoeg was ik 5 kilo afgevallen!

Eerlijk gezegd kon ik de resultaten niet geloven. 

Ik zag er niet alleen een stuk slanker uit, maar voelde me ook gezonder.

Andere diëten die ik in het verleden had geprobeerd hielpen me wel om gewicht te verliezen, maar ik voelde me zowel geestelijk als lichamelijk uitgeput en dat zou uiteindelijk een tol eisen op mijn gezondheid.

Maar deze keer was het anders. 

Ik wist dat dit een manier van eten was die ik voor onbepaalde tijd kon volhouden. 

De app deed een groot deel van het voorbereidende werk. Het telde calorieën, macro’s en registreerde ze automatisch. Wat voorheen aanvoelde als een klus en wat me vroeger paranoïde maakte, werd nu voor mij gedaan. 

Alleen al de tijd die dit me heeft bespaard is van onschatbare waarde. 

Als je erover nadenkt, dan zou die app heel veel moeten kosten. Het is alsof je een gedoctoreerde voedingsdeskundige, een persoonlijke assistent en een cheerleader in je zak hebt.

Maar het kostte me maar een paar cent. 

Wil je de quiz van DoFasting ook proberen, volledig risicovrij?

Ik weet niet hoe goed DoFasting voor jou zal werken, maar ik weet dat het voor mij heel goed heeft gewerkt. 

Ik heb meer controle over mijn cravings. Mijn lichaam is veel efficiënter in het verbranden van vet. Het belangrijkste is dat ik nu gezondere eetgewoonten heb ontwikkeld die ik een leven lang zal volhouden. 

En met succes! 

Het dagelijkse succes van het bereiken van mijn gewichtsverliesdoelen, keer op keer, heeft zich vertaald in een nieuw soort zelfvertrouwen dat ik nog nooit eerder heb ervaren.

Het heeft me geholpen de relatie met mijn vrouw nieuw leven in te blazen en mijn negatieve gedachten te verminderen. 

Het uitproberen van de quiz van DoFasting is risicovrij omdat het helemaal gratis is. 

Dit is wat je kunt verwachten als je de quiz hebt voltooid.

✅ Een intermittent fasting plan dat je gemakkelijk kunt volhouden en consequent kunt volgen. Het is gebaseerd op je individuele kenmerken en bevat je favoriete gerechten. 

✅ Je calorieën en macro’s worden voor je berekend. Dit houdt je gefocust en verantwoordelijk, zonder dat je de ganse tijd aan eten denkt. 

✅ Duizenden gepersonaliseerde recepten gekozen door professionele voedingsdeskundigen. Je hoeft dus niet te gokken wat, wanneer of hoeveel je mag eten. 

✅ De mogelijkheid om een vastenroutine te kiezen die bij jouw levensstijl past. 

Maar als je niet tevreden bent of gewoon iets nieuws wilt proberen, kun je verschillende vastenschema’s kiezen, of andere voedselvoorkeuren, en zij zullen een nieuw plan voor je opstellen. 

Zij begeleiden je bij elke stap van het proces. Er is 24/7 ondersteuning plus HEEL VEEL tips en educatieve artikelen om je te helpen intermittent fasting snel onder de knie te krijgen. 

Maar je hoeft mij niet te geloven. 

Doorloop hun quiz van 2 minuten om met eigen ogen te zien wat er in 28 dagen mogelijk is.

De resultaten kunnen variëren afhankelijk van persoonlijke kenmerken.

045826

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 %