Vi kan komma att tjäna en provision på köp som görs via våra länkar. Läs mer.
Home Keto-Diet Tydligen kan dessa tidigare okända kemikalier hindra oss från att gå ner i vikt

Tydligen kan dessa tidigare okända kemikalier hindra oss från att gå ner i vikt

Senaste uppdateringen: Sep 12
comments0
views2243
reading-time6 min
Aparentemente, estes químicos previamente desconhecidos podem estar a impedir os americanos de perderem peso
Shutterstock.com

RisÖkande fetma har plågat USA i över 150 år.1

Och i över 150 år har det varit på modet att skylla på den genomsnittliga amerikanen för att inte kunna gå ner i vikt.

Och medan vissa forskare förblir övertygade om att viktproblem är resultatet av dåliga kost- och träningsval så visar ny forskning något annat.

Forskningen tyder på att vi istället för att granska individuella kost- och träningsval bör flytta vårt fokus till vår omgivning.

“Även de i den nedre delen av BMI-kurvan går upp i vikt”, säger Robert H. Lustig, författare av över 100 granskade artiklar och professor i klinisk pediatrik vid UCSF. “Vad som än pågår påverkar alla, vilket tyder på att det handlar om omgivningen.” 2

Detta har fått forskare att hitta bevis på kost-, läkemedels- och industrikemikalier som kan ha en negativ påverkan på vår ämnesomsättning.

Dessa förändringar i ämnesomsättningen kan leda till övervikt eller fetma, samt göra det betydligt svårare att gå ner i vikt.

De konstgjorda kemikalierna som orsakar denna reaktion kallas “obesogener”.

“Miljölänken till fetma” 

Bruce Blumberg, en biologiprofessor vid UCI, myntade termen “obesogen” år 2006 när han upptäckte att en viss typ av kemikalier ledde till viktökning hos labbmöss.3

Weight gain in lab mice

Sedan dess har kemiska “överviktstriggers” lett till mer forskning på människor. Det har visat sig att obesogener har potential att störa människans ämnesomsättning på en mängd olika sätt.

Till exempel kan dessa konstgjorda kemikalier:

  • Increase the number and size of fat cells within our bodies;
  • Alt
  • Öka antalet och storleken på fettcellerna i våra kroppar;
  • Ändra hormoner som reglerar vår aptit, mättnadskänslor och till och med cravings;
  • Ändra vår ämnesomsättning – hastigheten som vi bränner kalorier;
  • Få våra kroppar att föredra att lagra fett snarare än att bränna bort det;
  • Och mer… 4

Faktum är att vissa obesogener är kopplade till fler problem än bara fetma. De kan också kopplas till andra hormonella störningar, såsom fosterskador, för tidig pubertet (hos flickor), avmaskulinisering (hos män), bröstcancer och andra tillstånd.

Här utsätts du för obesogener

En genomsnittlig person utsätts för obesogener dagligen. Vi kan till exempel ta BPA, parabener och ftalater som vanliga exempel. De kan hittas i olika plastbehållare, nappflaskor, leksaker, kosmetika och till och med köksredskap.

Och även om det har gjorts framsteg med att eliminera dessa kemikalier från produkter, så ligger den verkliga risken i näringen…

Vissa typer av obesogener finns i den mat och dryck du konsumerar. Och du vet inte ens om det.

Vid matintag har obesogenerna fritt spelrum att störa dina hormoner samt få kontroll över din ämnesomsättning.

Så om du har kämpat för att gå ner i vikt kan det ha att göra med vilken typ av mat du äter snarare än hur många kalorier.

De vanligaste obesogenerna i mat är fytoöstrogener. De finns i många kolhydratrika livsmedel, till exempel:

  • Sojaprodukter (sojabönor, sojamjölk, tofu, tempeh, etc.);
  • Vete, havre och ris;
  • Korn, bönor och linser;
  • Andra livsmedel (vissa frukter, frön, grönsaker, etc).

Om vi tittar närmare på näringsinnehållet i dessa livsmedel så är det uppenbart att de är rika på kolhydrater.

Och eftersom den genomsnittliga amerikanen får i sig över hälften av sina dagliga kalorier från kolhydrater så är det ingen överraskning att många människor kämpar för att gå ner i vikt: den genomsnittliga kosten är laddad med obesogena ämnen.

Carb-heavy foods

“[Obesogener] ändrar dina metabola värden så att du går upp i vikt”, förklarar professor Blumberg. “Om du äter en kost med mycket kolhydrater och hög fetthalt som vi äter [i USA], kommer du förmodligen att bli tjock.”

Så för att minimera effekten av obesogena ämnen måste vi minska konsumtionen av dem eller, ännu bättre, utesluta dem helt.

Det är uppenbart att om vi skulle utforma en obesogen-fri diet så måste den också vara kolhydratfattig. Det finns inga omvägar.

Du kanske undrar varför.

Genom att konsumera kolhydrater kan vi oavsiktligt få i oss de fytoöstrogener som finns i dem och de konstgjorda obesogener som används för att odla maten.

Tänk på det. Grödor och baljväxter kan nu för tiden odlas med herbicider, bekämpningsmedel och fungicider, och en del av dessa är industriella obesogener.

Så om du inte vet precis hur ditt bröd och havregryn når ditt bord så är en diet som utesluter dem det bästa för viktminskning – den ketogena dieten.

Men kan vi återställa den skada som redan har orsakats?

På ett sätt, ja. Det har gjorts stora framsteg, vilket underlättar för både viktminskning och återhämtning från metabola skador.

Näringsexperter har utvecklat en revolutionerande metod som kombinerar två kraftfulla mekanismer som främjar fettförbränning och ämnesomsättningen – den ketogena dieten (keto) och obesogen-kontroll:

  • Den ketogena dieten (keto) är ett verktyg för snabb viktminskning. Keto hjälper din kropp att byta från att bränna kolhydrater till fett. Keto är också bra för att ta itu med hormonella metabolismförändringar, såsom insulinresistens.
  • Obesogen-kontroll gör precis vad ordet antyder: den begränsar intaget av livsmedelsbaserade obesogener. På så sätt kan du vara säker på att du inte saboterar dina viktminskningsframsteg och din hälsa.

Om du letar efter en återställning av ämnesomsättningen är den här revolutionerande diet-appen så nära som du kommer att komma. Den kallas Keto Cycle.

Denna app kommer att ge dig en keto-dietplan som är utformad för att maximera din viktminskning. Dieten kombinerar inte bara keto och obesogen-kontroll utan är också:

  • Varierad och näringsrik. Du behöver inte oroa dig för att behöva äta samma, smaklösa mat om och om igen. Denna diet ger dig mer än 10 000 olika recept att välja mellan – och alla är fokuserade på att förbättra din metaboliska hälsa.
  • Lätt att följa. Appen gör allting åt dig. Den räknar kalorier, näringsämnen, vattenintag och steg. Allt du behöver göra är att välja ett recept och handla enligt den färdiga inköpslistan.
  • Och, bäst av allt, den är personlig. Dieten anpassas efter dina behov. Allt börjar med ett quiz där du anger dina favoriträtter, dina kroppsmått och ditt hälsotillstånd. Denna information hjälper dietisterna att utforma en obesogen-fri diet som är anpassad efter just dig. Du behöver aldrig någonsin äta mat du ogillar.

Denna revolutionerande metod kommer att drastiskt minska mängden obesogena ämnen du får i dig och hjälpa dig att påskynda din ämnesomsättning, vilket ökar dina chanser att gå ner i vikt.

Tack vare denna diet kan många nybörjare gå ner upp till 5 kg strax efter att de har börjat. Och de behöver inte tänka på hur man undviker obesogener i maten.

Keto diet plan

Keto Cycle hjälper till med vilka rätter som ska tillagas och vilka matvaror som ska köpas. Det är så mycket lättare.

Nu när det är så enkelt som det bara kan bli att förbättra din ämnesomsättning, varför slösa tid?

För att ta reda på om detta är rätt för dig och vilka resultat du kan nå så kan du ta detta korta, KOSTNADSFRIA quiz.

Det är inte bindande. Det tar bara en minut och du kommer att se hur mycket vikt du kan gå ner på bara 28 dagar.

Det minsta du kommer att få ut av detta kostnadsfria quiz är insikterna och visionen om vem du kan bli. Och framförallt… du kanske kommer att få tillbaka din kropp och ämnesomsättning.

Ta ett gratis 60-sekundersquiz och se hur snabbt du kan nå dina viktminskningsmål med din egen, personliga keto-måltidsplan
Klicka här för att starta Keto Cycle-quizet
Av säkerhetsskäl rekommenderar vi alla att rådgöra med sin läkare innan en diet påbörjas.

minus plus 4 källor

  1. Costa DL, Steckel RH. Chicago, IL:The University of Chicago Press: 1997. Long-term trends in health, welfare, and economic growth in the United States. In: Health and Welfare During Industrialization (Steckel RH, Floud R, eds.)
  2. https://www.nature.com/articles/ncpendmet0220
  3. Grün F, Blumberg B. Environmental obesogens: organotins and endocrine disruption via nuclear receptor signaling. Endocrinol. 2006;147(6):S50–S55
  4. https://doi.org/10.1016/C2013-0-19087-3
Skriven av
Edibel Quintero, MD

Edibel Quintero är en läkare som tog examen 2013 från University of Zulia och som har arbetat i sitt yrke sedan dess. Hon är specialiserad på fetma och kost, fysisk rehabilitering, sportmassage och postoperativ rehabilitering. Hon har arbetat som läkare på olika kliniker och som medicinsk rådgivare och med idrottsrehabilitering i stadens professionella fotbollslag. Edibels mål är att hjälpa människor att leva hälsosammare liv genom att utbilda dem om mat, träning, mentalt välbefinnande och andra livsstilsval som kan förbättra deras livskvalitet.

Aparentemente, estes químicos previamente desconhecidos podem estar a impedir os americanos de perderem peso

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar

checked

Tack för din kommentar

Vi kommer att granska den så snart som möjligt

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

arrow-facing-top

sent mail

NYHETSBREV

Prenumerera på vårt nyhetsbrev där vi delar med oss av tips för en hälsosam livsstil, nyheter och idéer för välmående.

checkmark

Tack, du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev