Commissions may be earned on purchases made through links. Learn More.
Home Keto-Diett Hvorfor den nye «Keto 2.0» kan komme til å utkonkurrere vanlige keto dietter

Hvorfor den nye «Keto 2.0» kan komme til å utkonkurrere vanlige keto dietter

Last update: Jul 21
comments3
views98811
reading-time13 min
Why This New “Keto 2.0” Diet Plan Could Make Regular Ketogenic Diets Obsolete
Shutterstock.com

En ny type keto-plan som flere leger forskere kaller for «keto 2.0» øker i popularitet verden over. I følge flere amerikanske ernæringseksperter, så kan denne «keto 2.0 dietten» være opp til dobbelt så effektiv som en vanlig keto-diett, samtidig som den er 5 til 7 ganger enklere å følge.1

Siden den først ble kjent i 2016, har keto-dietten blitt en av verdens mest populære dietter.

Til tross for hva man kanskje skulle tro, så har studier bevist at denne fettrike dietten er veldig effektiv for vekttap:I en nyere studie fra New England Journal of Medicine, som ble utført med 132 overvektige deltakere, gjorde de funn som viste at den ketogene dietten er 3,1 ganger mer effektiv for vekttap enn fettfattige dietter.2

En annen, randomisert kontrollstudie fra 2015 viste at mengde fett forbrent per minutt var 228,6% høyere når man fulgte en vanlig keto-diett, sammenlignet med en lavfett diett.3

Men til tross for stor suksess verden over og klinisk bevist effektivitet, så opplever mange av de som tester ut keto at dietten ikke hjelper på vekttap. 

Når man undersøker hvorfor keto ikke fungerte for de, får man stadig de samme svarene: «det krever for mye planlegging», «for mye fakta og informasjon», eller «man spiser den samme maten hele tiden»…

Nå finnes det imidlertidig en ny type keto plan som kan utkonkurrere de tradisjonelle keto-diettene i 2022. 

Hva skiller den fra en vanlig keto-diett? Den er utrolig mangfoldig (man får mer enn 10 000 forskjellige oppskrifter) og den utformet med utgangspunkt i vitenskapen for at man skal komme i ketose og forbrenner fett raskere. I tillegg trenger man ikke loggføre kalorier, fett eller karbohydrater når man følger denne nye keto-planen.

Dietten «eliminerer alt stresset og arbeidet knyttet til en klassisk keto-diett, samtidig som den dobbler effektiviteten», ifølge en amerikansk lege med spesialisering innen ernæring og fettrike lavkarbo dietter. 

I denne artikkelen deler redaksjonen vår alt du behøver å vite om denne «forbedrede» keto diett-planen.

Keto-dietten kort fortalt

Mange har hørt om keto-dietten før. Om det er fra kjendisers innlegg på sosiale medier, venner eller familie som deler keto-oppskrifter, eller artikler som tar for seg suksesshistoriene til brukere som har gått ned 20+ kg med keto. 

For å friske opp minnet, her er keto forklart i korte trekk:

Keto-dietten går ut på å spise mat som er fettrik, har moderate mengder protein og er lav på karbohydrater. Ifølge ernæringsfysiologer så vil en keto diett typisk inneholde 70 % kalorier fra fett, 25 % fra proteiner og 5 % fra karbohydrater. 

Etter å ha fulgt denne fettrike lavkarbo-dietten i 3 – 4 dager, vil kroppen være tømt for glukose, som er en energikilde kroppen får fra å spise karbohydrater (man spiser lite karbohydrater når man følger keto-dietten, og dette reduserer nivået av glukose drastisk).

Siden kroppen vår ikke har tilstrekkelig glukose for å opprettholde normale kroppsfunksjoner, så må den ty til fett som en alternativ kilde til energi. Denne tilstanden, hvor kroppen forbrenner fett svært effektivt,  kalles «ketose». Og det er når kroppen er i ketose at den kan forbrenne lagret fett effektivt. Kroppen trenger nemlig mye energi, og fett er den eneste tilgjengelige kilden. 

Noe av det beste med keto-dietten er at man går raskt ned i vekt sammenlignet med andre dietter, samtidig som man kan nyte god og fettrik mat som bacon, pølser, egg, ost, smør, ribbe og panert kylling.

Omelette with vegetables

Advertisement

Vi skal straks snakke om en ny og «forbedret» keto-diettplan som gjør at man raskere komme i ketose og starter å forbrenne fett. Men før vi gjør det skal vi se hva forskning sier om keto…

Hva forskning egentlig sier om keto

Det finnes fortsatt de som er skeptiske til keto, men flertallige fagvurderte vitenskapelige studier viser at keto er dobbelt så effektivt på vekttap sammenlignet med andre dietter.

I en nyere studie fra New England Journal of Medicine, som ble utført med 132 overvektige deltakere, gjorde de funn som viste at den ketogene dietten førtet til større tap av magefett, og resulterte i 3,1 ganger større vekttap enn en lavfett-diett.2

En annen studie fra American Journal of Clinical Nutrition oppdaget at fettrike dietter gav et betydelig større vekttap sammenlignet med fettfattige dietter. 4

Deltakerne som fulgte en keto-diett mistet altså mer kroppsfett og gikk mer ned i vekt enn de frivillige som fulgte en lavfett-diett. Dette gjorde de samtidig som de spiste fettrik mat som for eksempel ost, bacon, pølser og kyllingvinger.

Body weight timepoint graph

En meta-analyse av 13 tilfeldige kontrollstudier som ble publisert i the British Journal of Nutrition kom til den samme konklusjonen:«Individer som over en lengre periode fulgte en VLCKD [very low carbohydrate ketogenic diet] oppnådde et større vekttap enn de som fulgte en LFD [low-fat diet] over samme periode».5 

Men det er ikke alt. En av hovedgrunnene til at de fleste dietter ikke fungerer, er at folk ikke klarer motstå mat- og søtsug. Den kortvarige gleden vi får av å spise mat vi liker godt er for sterk, selv om man gjerne angrer i ettertid.

Et interessant funn forskere har gjort om keto-dietten, er at den nøytraliserer mat- og søtsug helt.Dette ved å redusere sultfølelsen med så mye som 62 %4

Hunger timepoint graph

I tillegg oppdaget forskerne at på grunn av ketosens egenskap til å forbrenne fett, så forbrant brukere av keto-dietten fett i en hastighet på 1,6 gram per minutt, noe som er 228,6 % raskere enn hos folk som følger en «lavfett»-diett!3

Peak fat oxidation

Hva leger mener om keto-dietten

«En ketogen diett fører faktisk til økt muskelmasse, den øker fettforbrenningen, reduserer sult, og kan stimulere andre gunstige prosesser i kroppen samt bidra til redusert inflammasjon. Det er altså mange svært positive fordeler ved den.»

Dr. Mark Hyman, MD, medisnsk direktør ved Cleveland Clinic’s Center for Functional Medicine

«En gjennomsnittlig, sunn person vil – om de prøver ut keto en kort periode – oppleve å gå ned i vekt.»

Dr. Mikhail Varshavski, Allmennlege

«Hvis du kutter ut karbohydrater og følger en keto-diett, så vil ikke kroppen kunne produsere tilstrekkelig blodsukker for å gi seg selv energi. Den kommer da inn i ketose, hvor fett bli kroppens viktigste energikilde. Studier tyder på at de fleste opplever å gå ned i vekt med keto.»

Dr. Fred Pescatore, Columbia University

Hvis det finnes bevis på at keto faktisk hjelper oss med å gå ned i vekt raskt, hvorfor er det da så mange som sliter med å gå ned i vekt med keto-dietten?

De 3 viktigste grunnene til at folk ikke går ned i vekt med keto

Selv om det finnes tusenvis av suksesshistorier om folk som nådde idealvekten sin med keto-dietten, så er det også mange kvinner og menn som ikke klarte å gå ned i vekt med denne dietten…

Det verste med det er at det ikke er deres feil. Til tross for mange fordeler, så er keto-dietten kjent for å være en vanskelig diett å følge i lengden hvis man ikke har god veiledning.

Når man starter på keto-dietten så kan det være lett å bli litt overveldet av alle oppskriftene og rådene som er tilgjengelig på nettet. I tillegg kan det bli slitsomt både å planlegge alle måltider på forhånd, og å loggføre kaloriene fra alle måltider dag ut og dag inn. Spesielt hvis man prøver å gjøre alt på egenhånd.

Under avslører vi tre hovedgrunner til at folk mislykkes med keto-dietten, og vi forklarer hva man må gjøre for å lykkes.

Grunn #1: De glemmer å loggføre makroene sine

En ny studie utført med mer enn 200 000 deltakere viser at 67 % mislykkes med keto-dietten fordi de ikke klarer å loggføre makroer riktig i hverdagen («makroer» er prosentandelen kalorier som vi får fra fett, proteiner og karbohydrater).1

For å lykkes med denne dietten må man ha en god plan, samt være veldig flink til å loggføre makroene sine. Slik forklart av Dr. Lisa Davis, en ledende ernæringsspesialist i USA: 

«Vær godt forberedt, eller vær forberedt på å mislykkes. Fordi man må være så påpasselig med antall makroer, så er måltidsplanlegging essensielt for å oppnå ketose. »5

For å øke sjansen for suksess med keto-dietten så anbefaler mange ernæringsfysiologer at man bruker et loggføringssystem som automatisk beregner daglig mengde fett, proteiner og karbohydrater. På den måten kan man være «matematisk» sikker på at man følger dietten riktig, og man kan selv fokusere på å nyte keto-måltidene uten stresset med loggføring.

Grunn #2: De blir lei av det ensidige kostholdet

En annen grunn til at mange slutter på keto-dietten, er at de blir lei av å spise den samme maten om og om igjen. De blir lei av mangelen på variasjon. 

Selv om dietten tillater at man spiser smakfulle matvarer som bacon, egg og ost, så er det lett å gå tom for mat-ideer etter noen uker med keto-oppskrifter. Leter man på nettet etter inspirasjon, så får man gjerne de samme oppskriftene basert på råvarer som avokado, laks, bacon, kylling og nøtter. For personer som ønsker et mer variert kosthold så kan dette oppleves veldig restriktivt.

Dette er grunnen til at ekspert på lavkarbo-kosthold anbefaler at man følger egne keto planer som gir et rikere utvalg med oppskrifter enn hva som er tilgjengelig på nettet. Dette er kanskje litt av forklaringen på at denne «forbedrede» versjonen av keto-dietten, som gir deg mer enn 10 000 oppskrifter, har blitt så populær (vi snakker mer om dette om litt).

Grunn #3: De følger råd fra flere kilder samtidig

Mange som ønsker å prøve keto-dietten går først på Google og prøver å finne oppskrifter de kan bruke. Man må da stole på at kombinasjonen av disse oppskriftene dekker ernæringsbehovet.

Dette høres kanskje greit ut, men det er faktisk en av de vanligste årsakene til at folk mislykkes med dietten. Dette skyldes at selv om oppskriftene fungerer fint i seg selv, så er kombinasjonen med andre oppskrifter uheldig og mangelfulle.

Slik påpekt av leger og ernæringsfysiologer, så fungerer keto-dietten kun hvis måltidene er del av en sammenhengende og balansert langtidsplan laget av kvalifiserte profesjonelle. 

Hvorfor denne nye, «oppgraderte» keto-diettplanen gjør vanlige keto-dietter overflødige

Keto er altså en utfordrende diett, og dette er det heldigvis noen som ønsker å gjøre noe med! Den innovative startup bedriften KetoCycle har nylig laget en oppgradert versjon av keto-dietten, og programmet deres kan gjøre andre keto dietter overflødige.

Ifølge ernæringsfysiologer, så kan denne «keto 2.0» være opp til dobbelt så effektiv som en vanlig keto-diett, samtidig som den er 5 til 7 ganger så enkel å følge.1 Vårt redaksjon har sett nærmere på denne keto planen for å forstå hvorfor…

Først og fremst, hva er KetoCycle? Det er en app som gir brukerne en skreddersydd keto-diettplan basert på alder, vekt, helsehistorikk og matpreferanser. 

Appen skiller seg fra andre keto-dietter ved å bruke proprietære algoritmer for å loggføre brukerens kalorier og makroer 100 % automatisk med medisinsk presisjon. KetoCycle sine brukere må altså ikke gjøre noe annet enn å følge oppskriftene som genereres automatisk hver dag, og nyte måltidene sine uten å tenke på næringsinnholdet i det de spiser…

Various food

Dette øker sjansene for at de som følger keto-dietten når målene sine, fordi det sparer dem bryet med å måtte telle og loggføre alt de spiser. Dette er også grunnen til at studier estimerer at denne nye, skreddersydde og AI-assisterte keto-planen er dobbelt så effektiv som vanlige keto-dietter.1

Weight loss timeline

Våre undersøkelser tyder også på at dette nye keto-programmet gir brukeren et bredere utvalg oppskrifter enn andre keto-dietter. Med over 10 000 tilpassede keto-oppskrifter bør man ha mer enn nok å velge av. Brukerne kan altså følge en klinisk bevist effektivt keto-diett og få tilgang til nye måltider hver eneste dag.Til sist må vi nevne at alle disse skreddersydde keto-oppskriftene har blitt satt sammen av den profesjonelle ernæringsfysiologen Christine Ellis, i samarbeid med kokker og personlige trenere i verdensklasse. Ved å ha en «vitenskapelig tilnærming» til sammensetningen av keto-oppskriftene, kan KetoCycle hjelpe brukerne med å komme i «ketose» raskere enn ved vanlige keto-dietter.1 

Ifølge undersøkelsene våre så er dette årsaken til at nettopp denne nye typen, skreddersydd keto-plan øker i popularitet. Slik blir det forklart av en amerikansk lege med spesialisering innen ernæring og fettrike lavkarbo dietter:

«Denne skreddersydde og automatiserte keto-planen eliminerer stresset og arbeidet knyttet til en klassisk keto-diett, samtidig som den dobbler dens effektivitet.»

Appen tilbyr også ernærings-support døgnet rundt, og man kan få hjelp til å besvare alle eventuelle spørsmål man måtte ha om dietten eller appen.

KetoCycle har mer enn 380 000 brukere, og tusenvis av brukere har gitt den en gjennomsnittlig vurdering på 4,5 av 5 mulige i sine anmeldelser.

Redaksjonen prøvde KetoCycle, og resultatene overrasket stort

Noen av medarbeiderne i redaksjonen har testet ut KetoCycle-appen i en måned for å se om den faktisk holder det den lover. De har gitt en vurdering av appen, og trekker fram hva de liker og ikke liker ved den. Her er hva de har å si:

«De første dagene på dietten følte jeg meg litt tappet for energi, og det å trene var mye tyngre enn til vanlig. Jeg mistenker at dette skyldes at jeg kuttet ned på karbohydrater, og at glukosenivået mitt sank. 

Etter 4-5 dager ble det mye bedre. Kroppen min ble vant til bacon, egg og smør til frokost, noe som passer meg veldig bra da jeg liker salt og fettrik mat. Det jeg likte best med denne dietten er at jeg kan spise godt hver dag uten å få dårlig samvittighet.

Jeg ble veldig positivt overrasket over vekttapet. Jeg gikk ned en til to kilo i starten, så var vekten min relativt stabil i ett par dager før jeg gikk ned enda mer de siste ukene. Totalt gikk jeg ned ca to til tre kilo, noe som merkes godt på meg siden jeg er relativt liten og lettbygd.»

Leo, junior-redaktør hos Health Insider

«Jeg har prøvd mange dietter før. Weight Watchers, Atkins-dietten, Whole30 og mange andre med moderat suksess. Jeg prøvde faktisk keto også for noen år siden, men jeg syns det ble for mye styr med måltidsplanlegging og loggføring av alt man spiste. Derfor ga jeg opp ganske raskt.

Men KetoCycle appen var en helt annen opplevelse. Verdien i appen ligger i at den gjør alt arbeidet for deg: Den teller makroene dine, gir deg oppskrifter å følge hver dag og lager til og med en handleliste slik at du slipper planlegging med innkjøp av matvarer. For late folk som meg så er dette helt supert!

Jeg gikk ikke ned i vekt i løpet av den første uken på den skreddersydde planen, og jeg trodde kanskje jeg gjorde noe feil. Men den andre uken inn i dietten skjedde det virkelig endringer: Kroppen kjentes helt annerledes ut og jeg mistet fett fra både hoften og midjen, det var helt utrolig.

Etter endt periode hadde jeg gått ned over tre kilo, noe som var mye mer enn hva jeg hadde forventet. Det var absolutt en positiv opplevelse. Det eneste som trekker ned for meg er at man ikke kan spise brød. Men det finnes visst «keto-brød» som angivelig skal smake det samme som ekte brød.

Sara, Assisterende redaktør hos Health Insider

Oppdag hvor mye man kan gå ned i vekt med KetoCycle

Tusenvis av mennesker har oppnådd utrolige forvandlinger takket være denne skreddersydde keto-planen for fettforbrenning fra Keto Cycle. 

Det er mulig å få en skreddersydd Keto Cycle matplan ved å svare på en 60-sekunders quiz nå med en gang.

Etter å ha tatt quizen generer Keto Cycle en skreddersydd plan med smakfulle keto-måltider.

Ta denne quizen her:

Ta en 60-sekunders quiz og få en skreddersydde keto-matplan
Trykk her for å starte keto-quizen
Resultater kan variere basert på individuelle forskjeller.
Written by
Edibel Quintero, MD

Edibel Quintero er utdannet lege med medisinsk doktorgrad ved universitetet i Zulia i 2013 og har jobbet som lege siden den gang. Hun har spesialisert seg innen fedme og ernæring, fysisk rehabilitering, sportsmassasje og postoperativ rehabilitering. Hun har jobbet som fastlege på forskjellige klinikker og som medisinsk rådgiver og idretts-rehabilitator for det lokale fotballaget. Edibels mål er å hjelpe folk til å leve et sunnere liv ved å informere om kosthold, trening, mental velvære og andre livsstilsvalg som kan forbedre livskvaliteten vår.

Why This New “Keto 2.0” Diet Plan Could Make Regular Ketogenic Diets Obsolete

Comments (3)

  1. avatar
    Per
    1 Jan, 2023 at 3:29 pm

    Pris
    .

    back-arrow
  2. avatar
    May liss Oldren
    3 Jan, 2023 at 7:52 am

    Lyst til å prøve

    back-arrow
  3. avatar
    Kyrre Nymoen
    13 Apr, 2023 at 6:27 am

    Har vorre morsomt å prøve KetoCycle. har mye rundt midjen.

    back-arrow

Leave a comment

checked

Takk for din kommentar

Vi vil se over den snarest mulig

Your email address will not be published. Required fields are marked *

arrow-facing-top

Newsletter

NYHETSBREV

Abonner på vårt nyhetsbrev hvor vi deler tips, nyheter og ideer om helse og velvære.

checkmark

Takk, du abonnerer nå på vårt nyhetsbrev