(NO) Diet

Hvordan leve med diabetes, for deg som er 60+

Har du tenkt over følgende: Hvis det er så enkelt å håndtere diabetes, hvorfor er det da så fryktelig mange som syns det er vanskelig? 

I følge NHI, har mellom 315 000 – 345 000 nordmenn fått diagnosen diabetes, og blant de over 70 år har hele 1 av 10 diabetes. Diabetes type 2 er den klart vanligste typen, med 90% av tilfellene.

Det forskes mye på diabetes, og man finner mye informasjon fra mange forskjellige kilder. Medisinske tidsskrifter og organisasjoner, kilder på internett og ikke minst tidvis sprikende informasjon fra forskjellige profesjonelle innen helsevesenet. 

Det kan være vanskelig å få oversikt over hvordan man best kan håndtere sykdommen, med så mye forskjellig informasjon. 

Også det siste års hendelser, med det påfølgende økte presset og restriksjonene som helsevesenet har blitt underlagt, har bidratt til at mange opplever å ikke få den veiledningen og hjelpen man behøver fra fastlege og andre helseinstitusjoner.

For å hjelpe deg finne frem til oppdatert informasjon om diabetes type 2, har vi tatt en grundig gjennomgang av de siste publiserte studiene innen emnet. 

Vi har trukket frem enkle og dokumentert effektive råd for behandling av diabetes type 2.
Disse rådene er spesielt gunstig for alle over 60, som kanskje også kjenner seg litt resignert til sykdommen.  

Så sett av noen minutter for helsen din sin skyld, og les denne artikkelen.

#1. Hvor mye trenger du (faktisk) trene

Exercise over 60

La oss starte med litt fakta: 

I følge et studie gjennomført av American Diabetes Association og the American College of Sports Medicine, så er fysisk aktivitet blant de mest effektive virkemidlene både for å motvirke insulinresistens, redusere risikoen for å utvikle diabetes, behandle diabetes type 2, samt behandle andre diabetes-relaterte sykdommer.

Man kan ikke understreke nok, hvor viktig fysisk aktivitet er for behandling av diabetes type 2. Det finnes altså ingen unnskyldning for å ikke trene.  

Men, du er kanskje ikke klar over…

Du trenger faktisk ikke slite deg ut med harde treningsøkter for at fysisk aktivitet skal gagne deg. 

Start med å gå en liten tur hver dag.
En kort tur i marka, nabolaget, eller et annet sted du syns er hyggelig, er nok. Start i det små, og husk på at det viktigste er at du kommer deg ut og i bevegelse. 

Hvis du klarer å gå en tur på 30 minutter, fem til seks dager i uken, så er det veldig bra. Gjør du dette, så vil du garantert oppleve at det gir en helsegevinst ganske raskt.

#2. Midjemålet ditt og diabetes

Waist

Du lurer kanskje på hva midjen din, og dens størrelse har å gjøre med diabetes type 2. Eller kanskje du lurer på hva et sunt midjemål egentlig er. 

Ifølge studier publisert i  “Harvard Health”,  så er fett rundt magen nært forbundet med diabetes type 2, da det også legger seg rundt indre organer som lever og bukspyttkjertel.

Dette kan føre til insulinresistens, en tilstand som kan være svært skadelig, spesielt om du allerede har diabetes. For å redusere risikoen, burde man holde seg under de anbefalte mål: 

 • 80 cm for kvinner generelt
 • 94 cm for de fleste menn

En annen, rask metode, for å finne ditt ideelle midjemål er å dele høyden din på 2. Svaret du får er det samme som det midjemålet ditt burde være!  

Slik går du frem for å måle midjen: Bruk et målebånd, og strekk det fra navlen, rundt mage og rygg, til “endene” møtes ved navlen igjen. 

Få kontroll på din diabetes! Mer enn 100 000 aktive bruker går god for denne alt-i-ett behandlingsplanen for diabetes (Klikk her for å finne ut om den passer for deg (gratis quiz)

#3. 5 Gylne Regler for et varig og balansert kosthold

healthy eating

Kostholdet ditt er nøkkelen til et smalere midjemål og en sunnere livsstil. Og heldigvis trenger du ikke sulte deg for å oppnå det. 

Hemmeligheten bak et sunt kosthold er en balansert diett. Og litt overraskende kanskje, så inkluderer det også karbohydrater, selv for de med diabetes type 2. 

Følge disse 5 Gylne Reglene, for et sunt og varig kosthold: 

 • Halve tallerkenen skal bestå av grønnsaker. Spis et variert utvalg av plantebaserte matvarer, og fyll tallerkenen med deilige grønnsaker i alle regnbuens farger. Ikke glem næringsrike bladgrønnsaker som f.eks. spinat. 
 • En fjerdedel av tallerkenen fylles med sunne proteiner. Dette kan være proteiner fra dyr, f.eks. magert kjøtt, egg eller fisk. Inkluder gjerne plantebaserte proteiner.
 • En fjerdedel av tallerkene bør bestå av fullkornsbaserte matvarer, bønner, linser, kikerter og andre belgfrukter. 
 • Sunt fett er en viktig næringskilde. Gode kilder er olivenolje, avokado og nøtter. Unngå fritert og ferdig prosessert mat. 
 • Det anbefales at du begrenser inntaket av meierivarer. De fleste oster, samt meieriprodukter av geit er unntatt denne anbefalingen. Et godt forslag er å heller inkludere flere plantebaserte alternativer, f.eks soyamelk, mandelsmør og lignende produkter. 

Noen siste råd: 60+? Dette er for deg

Diabetes er ikke lett, og de fleste vil føle seg overveldet i møte med sykdommen, behandlingen og livsstilsendringen. 

Men det trenger ikke være vanskelig, og det finnes nå en behandlingsplan for å forenkle livet til deg med diabetes type 2. Denne planen er laget unikt for pasienter med diabetes type 2, og baserer seg på tre enkle grep: 

 1. Hjelper deg redusere inntak av sukker (dette oppnås ved en unik diett, skreddersydd pasienter med diabetes type 2)
 2. Hjelper deg forbrenne sukkeret du allerede har lagret i kroppen (ved hjelp av 5-15 minutters økter med hjemmetrening) og
 3. Behandlingsplanen er med et utgangspunkt at den skal være enkel å følge. Den er oversiktlig, informativ, og du skal slippe å legge om livsstilen ved å sulte deg eller slite deg ut for å oppnå resultater.  

Har du lyst til å finne ut hva en alt-i-ett behandlingsplan for diabetes kan gjøre for deg?

Trykk på knappen under, svar på et par standard spørsmål, og få svar på hvor mye din helse kan forbedre seg i løpet av 28 dager

Gjør som 140 472 fornøyde brukere.

Hva sier brukerne våre…

Hva sier brukerne våre…

Referanser til forskningsartikler:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2992225/
 2. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/abdominal-fat-and-what-to-do-about-it

090170

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

.
0 %