(NO) Diet

Den stygge sannheten om hverdagen etter diabetisk fotsår (og hvordan du forhindrer det)

“Det er enten deg eller foten.”

Det var som om ordene til legen ga gjenklang i rommet. Jeg hørte de, men jeg var nok i sjokk og klarte ikke helt skjønne hva han sa. 

Min mor satt ved siden av sykesengen min, og holdt meg i hånden. Jeg vet at hun forsøkte å være sterk for meg, men når legen sa de ordene gråt hun. Så klemte hun hånden min, og forsikret meg om at det kom til å gå bra. 

Jeg heter Brooke, og for ett år siden mistet jeg foten min til diabetes. Dette til tross, så har jeg det faktisk mye bedre i dag enn hva jeg hadde det for ett år siden (selv om det kan være veldig vanskelig å forstå).

Jeg har type 2 diabetes, og i dag har jeg lært meg å få kontroll på sykdommen. Mine HbA1c målinger har gått ned fra 7.4 til 5.6. Jeg har klart å gå ned 22.5 kg, og jeg føler meg mye friskere, gladere og sterkere, enn hva jeg gjorde den dagen jeg fikk beskjeden om at foten min måtte amputeres. 

Ikke alle diabetikere opplever komplikasjoner, og hvis man har litt kunnskap kan man forhindre dem. I dag har jeg den kunnskapen, og jeg vet hvordan jeg skal jobbe for å holde sykdommen i sjakk, redusere symptomene og forhindre komplikasjoner. 

Dessverre lærte jeg dette på den vonde måten…

Brooke

Jeg det ikke veldig seriøst når jeg først ble diagnostisert med diabetes type 2. 

Jeg forsøkte å følge anbefalingene og prøvde ut flere dietter for diabetikere. Men jeg syns det var veldig vanskelig, og jeg klarte aldri holde meg særlig lenge til noen av de. Hvis jeg droppet dietten til ett måltid, var det veldig lett å droppe dietten hele dagen, og så hele uken… Etter hvert spise og drakk jeg alt jeg hadde lyst på, uten å bry meg om dietter.

Det er viktig for meg å påpeke at jeg ikke gjorde dette fordi jeg ikke brydde meg. Det var rett og slett et resultat av at jeg ikke hadde nok kunnskap om kosthold, og jeg visste derfor ikke hvilken mat jeg kunne og ikke kunne spise…

Jeg fikk stadig høre at jeg måtte “spise sunt” og “trene”. Og legen min snakket om en “balansert livsstil”, og la det fram som om det var det enkleste i verden å gjøre. 

Kutt ned på karbohydrater. Slutt å spis sukker. Spis små måltider, men ofte. Tren minst 30 minutter fem ganger i uken. Jobb med å bygge opp motivasjonen…

De fleste av oss lever ikke livet etter slike strenge dietter, og det er omtrent umulig å snu om livsstilen bare sånn uten videre. 

Kanskje jeg er vant til å spise store porsjoner. Opplever søtsug og klarer ikke la være å snacke på ettermiddagen. Eller kanskje jeg rett og slett ikke har tid til å forberede avanserte måltider hver dag. 

Alt dette var tilfelle for meg, og jeg klarte rett og slett ikke gjøre de livsstilsendringene som legen min anbefalte for meg. Alt føltes vanskelig og nytteløst, og derfor målte jeg heller ikke blodsukkeret mitt like nøye som jeg burde.

Selv om jeg hadde blitt advart om mulige komplikasjoner som følge av høye blodsukkerverdier, så overså jeg alle symptomene. Og til slutt var det for sent. 

Jeg hadde ikke trodd at jeg selv skulle oppleve komplikasjoner relatert til diabetes. Kanskje var det fornektelse drevet av frykt, men jeg var helt overbevist om at dette ikke kom til å ramme meg. 

Så feil kan man altså ta.

Jeg var så uheldig å skade tåen min på jobb en dag. Det var ikke et stort sår, og jeg tenkte at det kom til å gro, det gjør det jo alltid.

Blodsukkeret mitt begynte å stige. Et tegn på dårlig diabetesbehandling, og på infeksjon. 

I løpet av den neste uken ble det mye verre. Når jeg kom til legevakten hadde jeg 40.5 i feber, blodsukkeret mitt var utrolig høyt og tærne mine hadde begynt å få en mørkere farge. 

Sykepleieren spurte meg om jeg hadde diabetes. Jeg svarte ja, og hun forsikret meg om at det kom til å gå bra: 

“Jeg har sett mye verre tilfeller enn dette. Det skal nok gå bra.”

Ett par timer senere ble jeg sendt til operasjon. Når jeg våknet etter 4 timer, hadde de amputert den ene foten min. 

Jeg ble liggende på sykehuset i flere uker etterpå. Såret måtte gro, jeg måtte lære meg å gå på nytt. Jeg husket alt snakket om en balansert livsstil, og hvor vanskelig det hadde virket å oppnå. Og nå lå jeg altså her, og måtte og måtte bygge opp balansen helt på nytt. 

Og dette skulle altså vise seg å være hundre ganger vanskeligere. 

En ting var de fysiske utfordringen. Familien min og alle vennene mine anså meg plutselig som sykelig og svak. Jeg ble utrolig selvbevisst, og bilringene som tidligere hadde plaget meg så mye virket nå som småtteri. Å plutselig være avhengig av å få hjelp fra andre var veldig vanskelig for meg. 

Det var utrolig vondt å sitte som tilskuer når andre hadde det moro, og jeg lengtet etter å delta i aktiviteter med familien min. Jeg måtte sitte på sidelinjen, og det føltes på en måte som om livet gikk videre uten meg.

Man innser ikke alltid hvor verdifullt noe er før det er borte. Nå vet jeg bedre.

Jeg fikk høre fra legen min at jeg hadde vært heldig. Det kunne ha utviklet seg til noe mye verre. Før dette var jeg faktisk ikke klar over at ubehandlet diabetes kunne føre til nerveskader. Eller at skadene fører til at man ikke føler smerte, kulde eller varme i bena. 

Og som jeg nå har lært, selv små skader kan utvikle seg til store komplikasjoner hvis man ikke behandler de. 

Legen min tok fatt i meg. Han fortalte meg at for å unngå ytterligere komplikasjoner så måtte jeg gå ned i vekt, måle blodsukkeret jevnlig og legge om til et bedre kosthold. Selv etter alt jeg hadde gått gjennom føltes det vanskelig. 

Jeg var fortsatt usikker på om jeg gjorde ting riktig. Måle blodsukkeret, holde oversikt over forskjellige medisiner, passe på at jeg spiste og drakk riktig, telle kalorier og næringsverdier… Jeg følte meg rett og slett overveldet. 

Det siste jeg ville var å bli enda mer låst i min egen kropp og ikke minst til rullestolen. Å miste muligheten til å reise og delta i aktiviteter. Å ikke kunne stille opp for familien min slik jeg ønsker, eller rett og slett nyte livet.

Før jeg ble utskrevet fra sykehuset, fikk jeg anbefalt en ny plan for diabetesbehandling av en sykepleier. Denne planen gjør det enkelt og effektivt å håndtere diabetes, og jeg er overbevist om at behandlingsplanen har reddet livet mitt.

Planen heter Klinio, og det er ikke en generell behandlingsplan som er laget for å passe alle diabetespasienter. Spesialister innen diabetes har gått sammen med ernæringsfysiologer og laget en personlig skreddersydd behandlingsplan som hjelper deg med å gå ned i vekt og stabiliserer blodsukkeret. Planen blir tilpasset diabetesen din, alder, vekt, matpreferanser, sykdomsbilde osv. 

Alt jeg trengte å gjøre for å komme i gang var å ta en rask quiz, og svare på noen enkle spørsmål om livsstilen min. 

Til å starte med var jeg skeptisk… Men så hadde jeg også så mye mer jeg kunne tape på å ikke gjøre. Jeg meldte meg derfor på Klinio.

Etter kun 3 måneder så jeg endringer i vekt, blodsukker og helse.

Etter kun 3 måneder så jeg endringer i vekt, blodsukker og helse.

Jeg gikk ned nærmere 14 kg i løpet av de første tre månedene. Nå har det gått ett år og jeg kjenner nesten ikke igjen mitt eget speilbilde. 

HbA1c målingene mine har sunne verdier. Jeg opplever ikke lenger store avvik i blodsukkeret, men klarer å holde det stabilt. Og best av alt, jeg er ikke lenger i faresonen for å utvikle videre komplikasjoner som følge av diabetesen. 

Jeg blir ikke sett på som sykelig og svak av mine nærmeste. Og selv om jeg aldri vil bli like aktiv som før, så klarer jeg nå å delta i en god del aktiviteter. 

Når meldte meg på Klinio var jeg redd jeg ikke skulle klare å kontrollere søtsuget. Dette har vært et stort problem og har ødelagt alle andre kostholdsplaner jeg har fulgt.

Men de første månedene gikk, og jeg klarte å holde meg til planen. Tidligere har jeg opplevd å være sulten støtt når jeg fulgte en diett, men dette var ikke tilfelle med denne dietten, og søtsuget var helt borte. 

Siden alle oppskrifter er planlagt og tilpasset meg, er denne kostholdsplanen utrolig enkel å følge, også over lang tid. 

Det er over 10 000 tilgjengelige oppskrifter, og alle blir tilpasset mitt behov. Jeg vet akkurat hva jeg skal spise for å holde blodsukkeret stabilt. Hvis man ønsker, kan man enkelt bytte ut ingredienser, og appen vil redigere oppskriften etter dine endringer. Og fordi alle oppskriftene er basert på hvilken råvarer jeg liker, har jeg enda ikke opplevd å få en oppskrift jeg ikke har likt. Man får til og med ferdige handlelisten for hele uken, så det er aldri et spørsmål om hva man skal spise. 

Jeg har aldri opplevd å ha det så lettvint med tanke på matlaging før, og sannsynligvis har det også reddet livet mitt. 

En ting er at jeg har lært meg å håndtere diabetesen min, men jeg skjønner nå så mye mer av hvordan kroppen min fungerer. Jeg skjønner hvorfor jeg ikke fikk det til før, og jeg føler på en selvsikkerhet rundt kosthold og helse som jeg aldri har hatt før. Metoden har gitt meg verktøyene jeg trengte for å gå ned i vekt, og holde den vekten. Og jeg er ikke lenger bekymret for diabeteskomplikasjoner. 

Jeg føler meg fri. 

Hvis jeg hadde hatt denne kunnskapen for noen år siden, kunne jeg spart meg selv mye smerte. Og jeg hadde sannsynligvis fortsatt hatt to bein. 

Hva er det som gjør Klinio så effektiv? Dette er min ærlige mening.

Kostholdsplanen er enkel å følge og gjør alt arbeidet for deg

Du trenger ikke gjette på hvilken mat du kan spise. Over 10 000 oppskrifter og ukentlige handlelister hjelper deg gå ned i vekt og stabilisere blodsukkeret. Alle ingrediensene er tilgjengelig på vanlige matbutikker, og du kan bytte de ut for å lage egne variasjoner på oppskriftene. Måltidene tar som regel ikke mer enn 15 minutter å lage, og kostholdsplanen endrer seg i takt med din egen utvikling.

Det er en enkel løsning for å bli kvitt søtsug og håndtere karbohydrater

Jeg har alltid vært glad i søtsaker og slitt med søtsug. Takket være Klinio er dette helt borte og jeg opplever ikke lenger at jeg stadig er sulten. Du får raske, sunne måltider som smaker kjempegodt. Måltidene metter, og du slipper å sulte deg gjennom dagen. Det handler ikke om å følge en restriktiv og streng diett, men heller om å finne en sunn balanse uten å belage seg på små måltider som ikke metter. 

Planen er enkel å følge, også over lengre tid

Det er slutt på urealistiske dietter. Jeg har endelig et avslappet forhold til mat, og jeg trenger ikke telle kalorier og næringsverdier. Ei heller trenger jeg gjette på hvilken mat jeg kan eller ikke kan spise, alt blir forklart for deg! Det er nærmest som å ha en personlig diabetesekspert i lommen. Du får veiledning for din sykdom, blir bevisst dine valg, forhindrer komplikasjoner og går ned vekt. Alt uten å måtte tenke særlig over det. 

Både dine helsedata og fremgangen blir loggført på en plass

Karbohydrater, sukker, kolesterol, medisiner og andre data blir loggført og lagret for deg. Du har også muligheten til å loggføre vekten din og følge fremgangen. Alle tallene og infoen er veldig nyttig referanse ved legebesøk. Oversikten gir nemlig legen min tilgang på ukentlige og månedlige oversikter over all min helsedata. Og hvis man skulle ha noen spørsmål, er kundestøtten tilgjengelig hele døgnet.

Ikke utsett deg selv for risikoen ved diabeteskomplikasjoner, ta et valg for en sunnere hverdag.

Hvis jeg kunne skrudd tiden tilbake, og advart meg selv om hva fremtiden ventet meg, så hadde jeg gjort det. Dessverre er ikke det mulig.

Men det kan du. 

Jeg har kanskje bare en fot igjen, men jeg finner fortsatt utrolig mye glede i livet mitt, og jeg ønsker å fortsette å leve det fullt ut. Jeg tok ansvar for min egen helse, og hvis Klinio har hjulpet 90% av brukerne sine, så kan den hjelpe deg også.

Hvis du syns det er vanskelig å håndtere diabetesen din, blodsukkeret, matvalg, vekttap, medisiner og ineffektive dietter. Gjør som meg: 

Forhindre diabetesrelaterte komplikasjoner med din helt egen, personlig tilpasset alt-i-ett behandlingsplan for diabetikere. Få kontroll på helsen. Se ut, og føl deg, som den beste versjonen av deg selv. Uavhengig av om du nettopp ble diagnostisert med sykdommen, eller har levd med den i 30 år. 

Ta en 60-sekunders quiz, og forhindre diabetesrelaterte komplikasjoner og sykdommer, med din egen personlige Klinio behandlingsplan.

031059

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 %