(NO) Diet

7 grunner til at mange mislykkes med keto-dietten

Har du opplevd å slite deg gjennom en diett, uten å se noen endringer når du går på vekten? Det er utrolig demotiverende. 

Du føler at du har fulgt dietten til punkt og prikke. Men i stedet for å gå ned i vekt, så legger du bare på deg. 

Hvis du opplever å ha kroppsfett som er vanskelig å bli kvitt, så er den ketogene dietten en veldig god løsning for nettopp dette. 

Null sult, null søtsug, null magefett…

Du kan få alt. Med keto-dietten kan du nyte velsmakende måltider og gå raskt ned i vekt, samtidig som du opprettholder energinivået. 

Men det finnes en hake: Det kan være vanskelig å følge keto-dietten alene! Og hvis du faller for en av disse 7 vanlige keto-feilene, så vil du ikke klare å oppnå resultater med keto-dietten. 

Hvis ønsket ditt er å bli kvitt overflødig fett raskt (og opprettholde den nye vekten), så bør du fortsette å lese. Denne artikkelen kan være avgjørende for hvorvidt du lykkes med keto eller ikke. 

#1 Feil. Du forhaster oppstarten av KETO

Keto

Du har sikkert hørt om det, og ja – du kan gå ned 10 kg i måneden og mer, hvis du følger dietten riktig. 

Tusenvis av kvinner og menn verden over benytter seg av denne kostholds-strategien. Dietten er veldokumentert, og resultatene er utrolige. Brukere opplever en totalt kroppsforandring, og fett forsvinner fra selv de mest “sta” områdene som armene, lårene og magen.

Men vær forsiktig med å sette i gang med keto for raskt. Dårlig planlegging kan faktisk gjør mer skade enn nytte. 

Helse- og velværeeksperten Dr. Alexander H. Blackwell sier det slik “Keto er en veldig kunnskapsbasert diett.”

“Å forhaster seg uten å legge en plan er korttenkt, og dietten vil mest sannsynligvis mislykkes,” sier Alexander.

Doctor

Ved å forhaste seg uten en plan, kan dette skje: 

 • Du får økt søtsug, fordi du mangler kunnskap om sunne desserter som dekker behovet ditt for sukker. 
 • Du vil fortsette å småspise usunn mat, fordi du ikke har en gjennomtenkt kostholdsplan som sikrer en varig metthetsfølelse. 
 • Du vil ikke gå ned i vekt. Du kan til og med risikere å legge på deg!

Dr. Alexander anbefaler at man i stedet følger en profesjonell, skreddersydd plan tilpasset kroppstype, alder og matpreferanser. 

“Se etter tips og hjelpemidler for hvordan du kan følge dietten på en riktig, og godt planlagt måte,” sier han. “Helsen din er det viktigste. Invester i den nå, og spar penger i fremtiden.”

#2 Feil. Du får ikke nok B-vitaminer

Vitamin B

Har du kuttet ned på karbohydrater, og opplevd å føle deg tappet for energi? Det kan skyldes et underskudd på B-vitaminer. 

“Kornprodukter er en av de viktigste kildene til vitamin-B,” forklarer Alexander. “Underskudd på B-vitaminer kan gjøre at du føler deg trøtt og tappet for energi, i tilleg til at det kan hindre vekttap.”

“Det er absolutt mulig å få nok B-vitaminer gjennom et keto-kosthold. Men man må være påpasselig med å spise riktige matvarer.

Noen av våre favoritt-kilder inkluderer: kjøtt, egg og meieriprodukter. Kombiner dette med frø og nøtter, bladgrønnsaker som spinat, og gjerne også brokkoli for å fylle ernæringsbehovet ditt.

Hvis du fortsatt føler deg sliten, selv om du spiser matvarer rike på vitamin-B, så anbefaler vi at du kontakter fastlegen din for å se om du har behov for vitamintilskudd.

#3 Feil. Du spiser for mye karbohydrater

Carbs

Hemmeligheten til hvorfor keto-dietten er så effektiv for mennesker i alle aldre er ketose. 

Man kan forklare ketose med at det er en intens og optimal tilstand for fettforbrenning. Uten tilgjengelige karbohydrater starter kroppen å forbrenne fett som energi. Dette fører til svært effektiv vekttap.

Men for å komme i ketose må man begrense inntaket av karbohydrater.

Og dette er ofte problemet. “Svært mange mennesker er ikke klar over hvor mye karbohydrater som finnes i vanlige, sunne matvarer,” sier Dr. Alexander H. Blackwell.

En vanlig feil er å spise for mye frukt. Du tenker kanskje at det er sunt og at du er kjempeflink, men i realiteten så hindrer du kroppen din i å komme i ketose. Les videre for å finne ut hvordan du unngår disse feilene.

Keto

Anbefalt karbohydratinntak er omtrent 5% av vårt totale kaloriinntak. De fleste som starter med Keto har utfordringer med å redusere karbohydratinntaket så kraftig.  

Men dette er den eneste måten kroppen kommer i ketose på. Og hvis du ønsker å gå ned 10 kg hver måned, må du også fortsette å kutte karbohydrater for å opprettholde ketose. 

Heldigvis er de første ukene på dietten de vanskeligste. Etter dette vil kroppen tilpasse seg til det nye kostholdet. Så ikke gi opp for tidlig!

Sertifisert ernæringsfysiolog og velvære-spesialist Nare Davodi forklarer det slik: “Det er en vanlig misforståelse å tro at man etter 7-14 dager på keto kommer i ketose. Ofte har folk feilkalkulert hva de faktisk får i seg.”

Hvordan kan du være sikker på at du ikke får i deg mer karbohydrater enn anbefalt? Den letteste metoden kan være å loggføre makronæringsstoffene via en app som Keto Cycle.

#4 Feil. Du spiser for mye proteiner

Protein

Proteiner er kjempebra for kroppen, men det kan også bli for mye av det gode. 

“Når kroppen vår fordøyer protein så blir en liten del av det gjort om til glukose,” sier Dr. Alexander. “Dette kan hindre kroppen i å komme i ketose”.

Grunnen til dette er at glukose er sukker, og sukker er karbohydrater.

Det er noen som bruker keto-dietten som en unnskyldning for å spise så mye bacon og biff de bare ønsker. Men husk at et ketogent kosthold baserer seg matvarer bestående av sunt fett. Dette inkluderer blant annet råvarer som nøtter, olivenolje og avokado.

Husk derfor på å inkludere kilder til sunt fett til hvert måltid, og kontroller proteininntaket nøye.

#5 Feil. Du spiser for lite fiber

Fiber

Både frukt og fullkorn er rik på fiber, men dette er også mat man ikke skal spise for mye av når man følger et ketogent kosthold. Man må altså være litt forsiktig med hvordan man inkluderer fiber i det daglige kostholdet.

Dr. Alexander forklarer viktigheten av fiber slik: “Fiber er essensielt for å regulere både fordøyelsen, samt sult- og metthetsfølelsen. I tillegg er fiber en flott kilde til energi, og det har den evnen at det stabiliserer blodsukkeret.”

Et tilstrekkelig fiberinntak er altså svært viktig , og for lite fiber kan gjøre at du blir sulten, spiser for mye til måltider og dermed ødelegger alt det harde arbeidet du har lagt ned.

For å sikre et tilstrekkelig fiberinntak anbefales det å spise mer grønnsaker. Alle bladgrønnsaker er kjempebra. En enkel huskeregel er: Jo mørkere i fargen jo mer fiber inneholder det. 

Hvis du ikke er så glad i grønnsaker, og ikke ønsker å inkludere de til alle måltider kan du vurdere å ta fiber som kosttilskudd.

#6 Feil. Leptinresistens

Leptin

Leptin er det viktigste metthetshormonet, og et ledende hormon for å kontrollere fedme.

Hormonet sender signaler til hjernen din når du er mett, og følgende vet vi når vi skal stoppe å spise. Hvis kroppen din produserer normale mengder leptin, vil du også ha en “normal” appetitt.

Men når kroppen din produserer for mye leptin, vil hjernen din som en konsekvens slutte å motta signalene om at du er mett.

Hvis hjernen ikke får denne beskjeden, har man lett for å overspise og det vil til syvende og sist føre til at man legger på seg. Hvordan kan man unngå dette? Ved å få bukt med de underliggende årsakene til leptinresistensen:

 • Uregelmessig og/eller dårlig søvnmønster
 • Høyt inntak av bearbeidet mat samt overspising
 • Kronisk stress

Keto-dietten består for det meste av naturlige og uraffinerte matvarer, altså matvarer som ikke har blitt behandlet eller bearbeidet. Av denne grunn så er keto-dietten også veldig effektiv for å redusere leptinresistens. 

“Det er bevist at sunne kilder til protein, fett og fiber kan forbedre søvnen, redusere søtsug og hjelpe med å redusere småspising.”

#7 Feil. Du googler alt

Google

Ved kun ett par google-søk vil du kunne finne tusenvis av historier om folk som har endret livsstilen og kroppen sin ved hjelp av keto. Bevisene er lett tilgjengelig, og det kan være lett å la seg rive med av funnene. 

Veldig mange starter på dietten etter å ha lest noen artikler, søkt opp et par oppskrifter og kastet seg inn i det helt på egen hånd. 

Men dette kan være svært risikabelt. Det er ikke tilstrekkelig å basere kostholdet sitt kun på at man skal redusere karbohydrater. Oppskrifter man finner på nett er kanskje sunne alene, men hvis man bygger et helt kosthold på tilfeldige oppskrifter, uten å se på den totale næringssammensetningen, så kan det i verste tilfelle føre til mangelsykdommer.

Ikke start på Keto dietten alene, hvis du ikke kan svare på spørsmålene under: 

 • “Hvor mange kalorier kan jeg spise for å gå ned i vekt?”
 • “Hvor mye burde jeg gå ned per uke?”
 • “Hvilke sunne matvarer har høyt innhold av sukker?”
 • “Hvilke matvarer er sukkerfrie, men fortsatt smakfulle?”
 • “Hvordan får jeg nok fiber uten å spise for mye karbohydrater?”
 • “Hvordan får jeg nok mineraler og vitaminer slik at jeg ikke forstyrrer søvnen og energinivået mitt?”

Hvordan kan du få svar på disse spørsmålene, og gå ned i vekt med keto?

Løsningen på manglende vekttap

Løsningen er en skreddersydd keto-diett som tar hensyn til din alder, fysikk og helsetilstand. Hvis kostholdet ditt er tilpasset din kropp, vil du oppleve en utrolig forandring.

Ved å ha et sammensatt, tilpasset kosthold vil du oppleve å være mindre sulten, ha mindre søtsug og mindre behov for småspising. Du vil i tillegg oppleve å ha bedre kontroll over kostholdet og matinntak. 

Dette vil føre til at du går ned i vekt raskt, og du vil klare å holde kiloene borte.

Hvis du følger du en skreddersydd keto-kostholdsplan vil det ikke bare gå rask, men det vil også oppleves enkelt.

Under ser et utvalg resultater etter 28 dager på denne skreddersydde keto-kostholdsplanen. 

Before after
Margaret, 40
Before after
Debra, 43
Before after
Virginia, 47

Ta en 2-minutters quiz og finn ut hvor mye du kan gå ned i løpet av 28 dager.

0216019

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

.
0 %