Take a 2-minute quiz and find out how much weight you could lose on a Keto diet: Click here to start the Keto Quiz
(NO) Diet

4 Grunner til at folk over 70 mislykkes med keto-dietten

Metabolismen, eller forbrenningen, synker med alderen. En person som har passert 70 vil ha en tregere forbrenning enn en person som er i 20 eller 30-årene. 

Til tross for dette, så er det få dietter som tar hensyn til synkende forbrenning hos eldre. Også de mest populære diettene er laget for å passe både for de som er 20, 50 og 70. 

Redusert metabolisme er altså en faktor som gjør at det er vanskeligere for eldre mennesker å gå ned i vekt, samtidig som de har lettere for å legge på seg. Dette er spesielt uheldig, da studier viser at overvekt øker risikoen blant annet for slag, høyt blodtrykk og artrose.

Hvis du ønsker å gå ned i vekt, og samtidig redusere risikoen for aldersrelaterte sykdommer. Så kan en ketogen diett være et godt alternativ for deg.

Den ketogene dietten er unik i den lar deg nyte rike og fristende måltider måltider, du oppnår et rask vekttap og et økt energinivå.

Er den ketogene-dietten noe for deg?

For å forstå hvorfor keto-dietten kan være gunstig for deg, kan det være nyttig å forstå noe av det som skjer med kroppen etter hvert som vi eldes:

 • Forbrenningen synker, og mange opplever å legge på seg.
 • Søvnkvaliteten og energinivået synker.
 • Huden blir mindre elastisk.
 • Mange opplever at hukommelsen kan svikter.
 • Økt sjanse for rygg- og fordøyelsesproblemer.
 • Tap av muskelmasse.
 • Redusert sexlyst.

En godt planlagt ketogen diett kan hjelpe til med å redusere disse prosessene, og bidra til at du får en bedre livskvalitet.

Nøkkelen for å lykkes med et ketogent kosthold er å ha en planlagt og tilrettelagt kostholdsplan. Det er lett å falle for fristelsen og starte en ny diett med å søke seg frem til oppskrifter på nettet. Men nøkkelen for å lykkes med et ketogent kosthold er å starte med en planlagt og tilpasset kostholdsplan som dekker alle dine ernæringsbehov.

La oss utforske hva som kan skje hvis du starter med keto-dietten uten hjelp. Les videre for å lære mer om 4 vanlige feil mange gjør når de starter på keto-dietten.

#1 Feil: Prøver å motstå fristelser

over 60

Kroppen er vant til karbohydrater, og det kan derfor oppleves vanskelig når man begrenser inntaket av karbohydrater gjennom keto-dietten.

Hvis man ikke er klar over dette, kan det føre til at man spiser for mye. Selv om man opplever å gå ned i vekt de første ukene på dietten, så vil denne vekten komme raskt tilbake.

Her er et godt tips, hvis du er en av de som er glad i matvarer og snacks rik på karbohydrater:

Ikke prøv å overse det, forhindre det. Bytt ut mat rik på karbohydrater med fettrik og karbohydratfattige matvarer. Dette gir økt metthetsfølelse, samtidig som det bidrar til å øke forbrenningen.

Hvordan kan man forbrenne fett ved å spise mer fett? Selv om dette er nytt for mange, så er dette en veldokumentert metode som har god støtte i vitenskapen. Ved å begrense karbohydrater, tvinger vi kroppen til å hente energi fra fettkilder i sted, og kroppen kommer da en tilstand kalt ketose.

Når kroppen er i ketose forbrenner den fett. Lagret fett blir kroppens viktigste energikilde, og dette er grunnen til at ketose-dietten er så effektiv, uavhengig av alder.

Studier viser også at keto-dietten bidrar til økt metthetsfølelse og redusert sultfølelse (lenke til studie), samtidig som at dietten senker blodsukkeret og insulinnivået.

Effektene av dietten var så gode, at 95% av deltakerne reduserte og til og med eliminerte bruken av diabetesmedisiner etter å ha deltatt i studiet i seks måneder (lenke til studie).

Obs: Selv om helsefordelene ved keto-dietten er veletablert innen ernæringsvitenskapen, anbefaler vi ikke at man forhaster seg med å legge om til et lavkarbo-kosthold. Vi oppfordrer heller til at man følger en tilpasset og balansert plan, og legger om til det nye kostholdet gradvis.

Hvordan forhindre søtsug og trøstespising?

Obs: For å gå ned i vekt uten å stadig oppleve å være sulten, er du avhengig av å ha en plan som tar hensyn til din alder, fysikk og helse. Den beste tilnærmingen er et balansert kosthold bestående av både karbohydrater, fiber, fett og proteiner. Mer om det siden.

#2 Feil: Spiser mat som senker forbrenningen

Noen mennesker har en raskere forbrenning enn andre. Du kjenner sikkert til noen selv. De slipper å tenke på hva de spiser, og de trenger heller ikke trene for å holde seg slank.

Man tenker kanskje at slike mennesker er utrolig heldige med genene sine.

Men ved å gjøre noen strategiske valg, kan vi andre også få denne utrolige “superkraften”.

Spis mat som øker forbrenningen:

 • Matvarer rik på sink, selen og jern, slik som kjøtt, sjømat, belgfrukter, nøtter og frø;
 • oolong og grønn te kan øke forbrenningen med 4-10%. Dette kan bidra til at man forbrenner opp til 100 kalorier ekstra per dag. 
 • Krydder slik som ingefær, guineapepper og cayennepepper;
 • Eplesidereddik;
 • Kokosolje.

Unngå mat som senker forbrenningen: 

 • Raffinert/fint korn (pasta, brød, pizza)
 • Vanlig yoghurt (som regel tilsatt store mengder sukker)
 • Brus og juice (mye tilsatt sukker)
 • Frosne ferdigprodukter
 • Alkohol

Obs: Ikke alle keto-dietter er like. Keto kan absolutt være en veldig bra diett for mennesker over 70. Men for å oppnå gode resultater anbefales det at du følger en personlig tilpasset kostholdsplan, som ikke hindrer forbrenningen din.

#3 Feil: Du gir opp for fort

Give up

Hvordan fortsette å forbrenne fett, raskt og effektivt?

Alle som går ned i vekt, opplever at vekttapet flater ut på et tidspunkt. For mange er dette svært demotiverende, og det kan være lett å falle fra det gode rutinene man har opparbeidet seg. 

Noe som kan komme litt overraskende på mange i aldringsprosessen, er at gamle rutiner ikke fungerer lenger. Man trenger å bygge nye rutiner som er tilpasset det nye stadiet i livet.

Å gi opp er aldri en god løsning. I stedet må man anerkjenne sin nye situasjon, og jobbe med å lage seg nye og gode rutiner.

For å unngå at vekttapet stagnerer, må du bygge sunne og strategiske vaner.

Ernæringsfysiolog Christine Ellis

Før du gir opp keto-dietten, spør deg selv om du har gjort alt du kan for å oppnå resultatene du ønsker deg.

Dette inkluderer blant annet om du har blitt flinkerer til å prioritere søvn, har blitt mer fysisk aktiv, samt om du er flinkere til å drikke mer vann. 

#4 Feil: Er redd for kolesterol

Hvordan øke inntaket av ‘sunt’ kolesterol? 

Det er finnes en riktig tilnærming til keto-dietten, og det finnes en feil tilnærming.

Teknisk sett kan du spise bacon til alle døgnets tider, og si at du følger keto-dietten. Men det er hverken en sunn eller anbefalt tilnærming.

Bacon inneholder mye transfett og mettet fett, og dette bidrar til å øke nivået av “ugunstig” kolesterol (LDL-kolesterol). Denne typen kolesterol øker risikoen for å utvikle hjerteinfarkt og hjerneslag.

“Gode” kilder til kolesterol (HDL-kolesterol), er derimot svært gunstig for helsen vår.

Her er noen matvarer som bidrar til økt inntak av det gode kolesterol:

 1. Kalsiumtilskudd
 2. Tranebærjuice
 3. Grapefrukt
 4. Havregryn
 5. Mørk sjokolade

Keto er kun effektivt og sunt, hvis du har en balansert måltidsplan. Du må følge et ordentlig tilrettelagt program og spise sunt og mettet fett

Tre grunner til å komme i gang med keto-dietten så raskt som mulig

Mange mennesker gjør den feilen at de venter for lenge, men jo tidligere du starter med keto-dietten, jo bedre er det. Den kan virkelig ha en positiv og livsendrende effekt på både kroppen din, helsen din og sinnet ditt. 

Hvis du venter for lenge, kan du risikere at det blir for sent for å oppleve de gode effektene av dietten. 

Å legge om til et ketogent kosthold når du har fylt 70 er viktig av tre grunner.

 • En, dette er en av de mest veldokumenterte kostholds strategiene med mange beviselige helsefordeler. 
 • Du vil raskt reduserer vekten og kroppsfettet, og oppleve et økt energinivå.
 • Fordi dietten bidrar til å redusere sultfølelsen og søtsuget, vil du oppnå et varig og kontrollert vekttap. 

Hvis du følger en balansert keto-diett, vil du oppleve at de positive effektene ikke bare skjer raskt, men også enkelt. 

Les videre for å se eksempler på mennesker som har fylt 70 år, og som har klart å endre livsstilen sin uten å følge en streng og restriktiv lavkarbodiett. 

over 70 år Keto
Mandy, 72
over 70 år Keto
Emily, 70
over 70 år Keto
Francis, 74

Ta en 2-minutters quiz, og finn ut hvor mange kilo du kan gå ned ved hjelp av keto-dietten:

Av sikkerhetsmessige årsaker anbefaler vi at du konsulterer legen din før du starter en ny diett

0947825

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 %