(NO) Diet

4 Feil folk gjør ved diabetesbehandling

Det er ikke nødvendigvis din feil, hvis du har utfordringer med å kontrollere diabetesen din. 

Det er mye å holde oversikt over. Du skal ha kontroll på blodsukkernivået, vite hvilken mat du kan og ikke kan spise, og mange blir anbefalt å gå ned i vekt. Dette kan være både overveldende og forvirrende. I blant kan det nærmest føles som en fulltidsjobb. 

Du har helt sikkert blitt fortalt at det beste du kan gjøre er å føre en balansert livsstil. Men hva er egentlig det, og hvordan lever man den?

Internett gir oss tilgang til mye informasjon fra mange forskjellige kilder. Mye av denne informasjonen kan gi flotte verktøy for å hjelpe deg på veg. Men mange kilder sprer også informasjon som er utdatert, motsigende, og rett og slett feil. Man har oppdaget at det finnes 4 feil mange gjør, men som ikke blir fokusert på.

Her er noen tegn på at kanskje du og gjør disse feilene.

Symptomsjekkliste: 
✓ Du føler deg sliten og er tom for energi, uten å vite hvorfor
✓ Du får ofte høyt blodsukker 
✓ Du syns dietter er vanskelige fordi de ikke metter ordentlig
✓ Du opplever nummenhet eller prikking i fingre og/eller tær
✓ Du opplever å ha uklart syn, og blir sliten i øynene

Hvis du opplever noen av disse symptomene, kan det tyde på at du – uvitende – faktisk ødelegger for din egen diabetesbehandling.

Heldigvis finnes enkle og trygge metoder for å få bukt med disse symptomene. Metoder som vil gi deg bedre livskvalitet, forbedre helsen din og hjelpe deg oppnå en sunn vekt. 

Sett av et øyeblikk, og finn ut hva du har gjort feil, og hvordan du skal gå frem for å få kontroll på diabetesen din.

#1 Feil: Du tror alle karbohydrater er nei-mat

Når man blir diagnostisert med diabetes, får man veldig mye informasjon og råd om hva man burde og ikke burde gjøre. 

Blant annet at man må redusere inntaket av karbohydrater, hold seg unna søtsaker og begrense sukkerinntaket. Man får høre at noen matvarer må ekskluderes helt fra kostholdet, og noen skal man kun redusere inntaket av.

Matvarer slik som pasta, brød og ris er naturlige tilbehør ved nesten alle måltider gjennom dagen. Derfor kan det være utfordrende å skulle holde seg unna disse matvarene. Også desserter og annen snacks er kan være vanskelig å unngå i visse situasjoner, spesielt i selskap, eller andre hyggelige anledninger. 

Noen helsearbeidere og ernæringsfysiologer anbefaler pasienter med diabetes type 2 å kutte ut karbohydrater helt og holdent. Dessverre er dette en veldig forenklet tilnærming som ikke har noen dokumentert effekt for pasienten. 

Derimot, vil en slik tilnærming gjør seg utslag i at pasienten opplever å bli irritabel, får lavt energinivå og opplever økt sultfølelse. Dette kan naturligvis lett lede til overspising. Følgelig bidrar anbefalingen også til usikkerhet, og øker frustrasjonen hos pasienter. 

Dessverre er det også slik at det å kutte ut karbohydrater ikke har vesentlig effekt på å stabilisere blodsukkeret. 

Det er nemlig den totale summen av karbohydrater i løpet av dagen som har betydning. 

Derfor, i stedet for å kutte ut karbohydrater totalt fra kosten din, burde du inkludere de som en del av et balansert kosthold. Ved å gjøre det, vil du kunne nyte favorittmaten din, samtidig som du oppnår et stabilt blodsukker. 

Ekspertenes råd #1: For å oppnå et langvarig vekttap og stabilt blodsukker,  anbefales et balansert inntaket av karbohydrater, fett og proteiner, tilpasset din alder, vekt, fysiske form og individuelle behandlingsbehov. Den enkleste måten å sørge for at kroppen får den næringen den trenger, er ved å følge en personlig kostholdsplan. Ved å følge en plan, vil du kunne nyte god og næringsrik mat, uten å måtte telle kalorier og næringsinnhold for hvert måltid

#2 Feil: Du følger generelle kostholdsråd

Hvis du lider av diabetes type 2, så har du kanskje blitt fortalt at den beste metoden for å stabilisere blodsukkeret, er å spise små, hyppige måltider. Men har dette fungert for deg? 

Veldig mange pasienter gir tilbakemeldinger om at denne metoden bidrar til at de føler seg småsulten hele tiden. Dette kan ofte bidra til at man spiser for mye, og gjerne tar dårligere matvalg. Dette kan føre med seg ytterligere helseutfordringer.

En utfordring ved diabetesbehandling, er at det finnes utrolig mange dårlige kostholdsplaner for personer med diabetes type 2. Det være forvirrende å navigere mylderet av forskjellige dietter, og å finne ut hvilken som virker og ikke. Dette er et svært dårlig utgangspunktet for å skulle følge en diett. 

Hvis du gjør et rask Google søk, får du tilgang til veldig mange generiske kostholdsplaner for diabetikere. De forskjellige planene kan gi vidt forskjellig informasjon. Når man vet dette, så er det kanskje ikke så overraskende at veldig mange diabetikere sliter med behandlingsplanene sine. 

Alle mennesker er forskjellige, og våre unike gener gjør at alle har forskjellige behov. Vårt behov for kalorier, vitaminer og næringsstoffer, sukker og kolesterol varierer. Problemet med generiske dietter, er at de ikke tar høyde for at mennesker har forskjellige behov. 

Det finnes rett og slett ikke en, strømlinjeformet metode for diabetesbehandling. Alle tilfeller er unike. I USA belyser den amerikanske diabetesforeningen behovet for at alle pasienter skal trenger en personlig tilpasset behandlingsplan for diabetes type 2.

Ekspertenes råd #2: Hvis du opplever at du ofte er sulten, har økt appetitt og stadig høyt blodsukker, er det stor sannsynlighet for at dietten din er feil for deg. For de fleste, er den beste løsning å følge en personlig diett. Tilpasset for å dekke nettopp din kropps unike behov..

#3 Feil: Du kutter fett i kostholdet

Mange oss som har litt ekstra fett på kroppen som vi ønsker å bli kvitt. Men fett i mat er ikke noe man utelukkende skal tenke på som et onde.

Det fokuseres sterkt på at fett er en energikilde man skal redusere i kosten. Denne veletablerte og misledende løgnen kan i verste tilfelle være skadelige for kroppen. 

Nyere forskning har avdekket en sammenheng med fettfattige dietter, og stadig økende forekomst av diabetes, hjertesykdommer og overvekt i verdensbefolkningen. Det alarmerende at nettopp slike dietter har vært fremmet som sunne kostholdsråd av både helsemyndigheter og helsenæringen i en årrekke. 

Sannheten er at fett er viktig for helsen vår. Et kosthold med sunne mengder fett, kan blant annet bidra til å redusere blodtrykket og stabilisere blodsukkeret. I tillegg kan fett ha en positiv effekt på hjerte- og hjernefunksjoner, og det har positiv effekt på hudhelsen. 

Utfordringen er å skille mellom sunt fett, og usunt fett. 

Sunt fett finnes blant annet i avokado, egg, nøtter og fisk, og kan ha en veldig positiv innvirkning på diabetesbehandling.

Helse- og velvære ekspert Dr. Kameron H. Wyatt kan fortelle: “Vi må belyse det faktum at fett er det næringsstoffet som bidrar minst til å stimulere insulinnivået. Ved å bytte ut raffinerte karbohydrater med naturlig, sunt fett, vil man enkelt og effektivt kunne redusere insulinnivået.”

Ekspertenes råd #3: Be din ernæringsfysiolog om hjelp til å øke mengden av sunt fett i kostholdet ditt. På denne måten sikrer du at kroppen får alle de næringsstoffene den trenger. Hvis du ikke har en ernæringsfysiolog, kan vi anbefale appen ernæringsappen Klinio. Den er utviklet av ernæringsfysiologer, og hjelper deg med å tilrettelegge alle måltider, med mer.

#4 Feil: Du tror trening betyr at du må helt ned i kjelleren

Fysisk aktivitet er en flott for å holde kroppen sunn og sterk. I tillegg bidrar trening til at du opprettholder et sunt blodtrykk, kolesterol og blodsukker, og det øker insulinfølsomheten. 

Og bare så det er sagt, daglig fysisk aktivitet trenger ikke bety at du skal slite deg ut i en hard og lang treningsøkt hver eneste dag. Dette er ikke nødvendig for å oppnå resultater. 

Faktisk, så trenger det ikke være særlig slitsom i det hele tatt. 

Start med daglige gåturer i hyggelig omgivelser. Begynn lett, og pass på at du ikke sliter deg ut. Ved å starte rolig, øker du sjansen for at du skaper deg varige treningsvaner, noe som er viktig for å oppnå langvarig vekttap.

For å forbedre helsen, holder det med 30 minutters gåturer fem til seks dager i uken.

Ekspertenes råd #4: Fysisk aktivitet er viktig for en vellykket behandling av diabetes type 2. Det er lurt å starte rolig, å finne et nivå som passer for deg. Vi er alle forskjellige, og våre kropper reagerer forskjellig på trening. For best mulig resultater, anbefales det å gradvis øke treningsmengden, og helst inkludere programmet som del av en komplett behandlingsplan for diabetes.

Løsningen for en effektiv behandling av diabetes type 2

Diabetes type 2 er uten tvil en kompleks tilstand, og det kan være overveldende å skulle behandle den alene. 

Men det trenger ikke å være sånn.

De siste års teknologiske- og vitenskapelige fremskritt, har ført til fremveksten av nye metoder for behandling av diabetes type 2. En av disse er Klinio. Denne  behandlingsplanen er utviklet av anerkjente diabetes- og ernæringseksperter, og den tilbyr en helhetlig løsning for diabetesbehandling. 

Hva er det som gjør denne behandlingsplanen så effektiv? Her er noen tilbakemeldinger fra noen av våre nærmere 150 000 brukerne: 

Det er en skreddersydd kostholdsplan, som gjør jobben for deg

Du slipper å gjette deg frem til hva eller hvor mye du skal spise for å holde blodsukkeret stabilt. Profesjonelle ernæringsfysiologer har laget over 10 000 diabetes-vennlige oppskrifter, og du får ukentlige handlelister – alt tilpasset dine preferanser. Oppskriftene baserer seg på vanlige, rimelige ingredienser, og du kan enkelt bytte ut ingrediensene etter eget ønske. Kostholdsplanen vil endre seg over tid, i takt med dine egen fremgang. 

Dietten er enkel å opprettholde over tid

Ingen flere useriøse jojo-dietter. Du trenger ikke å bekymre deg over om maten du spiser er bra for deg, og du trenger ikke telle kalorier eller makroer. Klinio ordner alt for deg. Tenk på den som en personlig diabetes-ekspert, bare i lommestørrelse. Appen hjelper deg med å opprettholde motivasjonen, gå ned i vekt, og opprettholde sunne målinger. I tillegg gir den deg tilgang til døgnbemannet hjelp fra ernæringsfysiologer. 

Du får enkelt kontroll på karbohydrater, sukker, og søtsug

Klinio tilbyr ikke en streng diett. Du får tilgang på sunne måltider, som smaker godt og som metter dagen gjennom. Du skal slippe å gå gjennom dagen sulten og tappet for energi. Kostholdsplanen er nøye satt sammen med det formål å gi deg balanserte måltider. Med riktige mengder proteiner, fett og karbohydrater, tilpasset din egen kropp. Et velbalansert kosthold vil også motvirke søtsug. Nyt mat, snacks og til og med desserter, uten å bekymre deg for hvorvidt det er bra for deg eller ei. 

Appen loggfører fremgangen din og viktige helsedata

Appen gir deg mulighet til å la den spore all viktig helsedata for deg. Karbohydrater, sukkerinntak, kolesterol, HbA1c, diabetesmedisin, samt andre viktige data. Du får oversikt over din daglige, ukentlige og månedlige tall, alt samlet på ett sted. Dette gjør appen til en uvurderlig kilde for data, også som referanse ved legebesøk. I tillegg kan du enkelt holde oversikt over vekten din, vekttap, fremgang og trening (du får tilgang til et rikt utvalg, enkle øvelser for hjemmetrening). 

Ta en 60-sekunder quiz, og finn ut hvordan du kan få bedre helse ved hjelp av din egen, personlige behandlingsplan for diabetes.

Hva folk sier om Klinio…

Kilder/sitat

1. https://www.acefitness.org/fitness-certifications/resource-center/exam-preparation-blog/3083/considerations-for-working-with-clients-with-diabetes 

0325274

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

.
0 %